top of page

Protetika

Fiksna protetika

Fiksni protetski nadomjesci koriste se u slučaju nedostatka jednog ili više zuba ili nezadovoljstva izgledom postojećih zuba. Tu ubrajamo implantate, krunice, mostove i ljuskice. 

 

Krunice nadomještaju zubnu krunu ili se pričvršćuju na implantat a izgledom oponašaju izgled prirodnog zuba. U uporabi su metal keramičke i potpuno keramičke krunice. Unutrašnjost metal keramičkih krunica čini metal a na površini je keramika koja oponaša oblik zuba. Potpuno keramička krunica cijela je napravljena od keramike što je idealan izbor kod prednjih zuba gdje su postavljeni viši estetski kriteriji. 

 

Mostovi nadomještaju jedan ili više izgubljenih zuba a pričvršćuju se na postojeće zube koji se bruse. Pri njihovoj izradi također se koriste estetski materijali kao i za samostalne krunice. Osim estetike, ojačavaju izbrušene zube i osiguravaju optimalnu funkciju.

 

Ljuskice su idealno rješenje za manje korekcije kod prednjih zuba kao što su nezadovoljstvo oblikom, veličinom, širinom i bojom zuba. Zubne ljuskice pokrivaju samo prednji dio zuba stoga je potrebno minimalno brusiti čime se čuva zubno tkivo. U izradi ljuskica koristi se keramika koja osigurava visoki stupanj estetike.

Mobilna protetika

Mobilna proteza može biti djelomična ili potpuna. Djelomična proteza nadomješta nekoliko izgubljenih zuba i pomoću kvačica i upirača se sidri na postojeće zube. Također može biti u kombinaciji s fiksnim radom gdje se za njega pričvršćuje pomoću posebnih veza čime se dobije stabilnija funkcija koja je financijski prihvatljiva.

Potpuna proteza nadomješta sve izgubljene zube a izrađuje se od akrilata ili akrilata koji je ojačan metalom (wironit).

bottom of page