top of page

Opća stomatologija

Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje

Zubni kamenac nastaje pod utjecajem kakvoće sline, konzumacijom obojenih pića, pušenja i slabijim održavanjem oralne higijene. Tvrde zubne naslage ne mogu se ukloniti četkanjem, a mogu uzrokovati upalu zubnog mesa, gingivitis ili napredovati u parodontitis stoga je uz redovite kontrole potrebno profesionalno čišćenje i poliranje. Pigmentacije nastale konzumacijom obojenih pića i pušenjem uklanjaju se pjeskarenjem.

Izbjeljivanje

Izbjeljivanje zuba je brz i bezbolan postupak kojim se postiže ljepši, bjelji, prirodan osmijeh. Za izbjeljivanje se koristi gel vodikovog peroksida (38%-40%) koji se nanosi na zube nakon postavljanja zaštite za zubno meso i okolna tkiva. Rezultati su individualni, a postupak se može ponoviti ovisno o želji pacijenta.

Konzervativa i endodoncija

Karijes je uzrokovan djelovanjem bakterija u usnoj šupljini i predstavlja jednu od najčešćih bolesti. Potrebno ga je što prije ukloniti kako ne bi napredovao i zahvatio pulpu zuba. Nakon mehaničkog uklanjanja karijesa postavljaju se materijali pomoću kojih će zub zadržati vitalitet te bojom i oblikom nadomjestiti uklonjeni dio.

 

Ponekad je potrebno endodontsko liječenje koje se sastoji od otvaranja, čišćenja (kemijskog i mehaničkog) i punjenja kanala. Taj postupak je različitog trajanja ovisno o prohodnosti i broju kanala samog zuba. Cilj endodontskog liječenja je očuvanje samog zuba kojeg je nakon liječenja potrebno nadomjestiti pomoću estetskog ispuna ili protetskim rješenjem.

bottom of page